VAJÍČKOVÁ POMAZÁNKA
1:45
Taky milujete vajíčka? Vajíčka jsou zdrojem kvalitních bílkovin, ale i tuků a cholesterolu, nemají téměř žádné sacharidy. Hlavě ve vaječném bílku, kdy je asi 10% hmotnosti bílkovina a 90% voda, ve žloutky asi 50% voda 30% tuky a 20% bílkoviny. Co se týče vitamínů, dá se říct, že obsahují všechny kromě C, ve žloutku zejména v tucích A, D, a E a v bílku B.
Vajíčka se v kuchyni dají všemožně využít, dělají se na sladko, na slano, vždy by měla proběhnout tzv. denaturace, která vzniká vlastně změnou struktury bílkovin, například tepelně, nebo šleháním (sníh z bílků).
A já jsem si dneska pro vás připravila vynikající vajíčkovou pomazánku, na které si 100% pochutnáte!
(Většina informací, které jsem nyní napsala je z mojí hlavy, jen malá část je z internetu, a to právě ty vitamíny.)
Tak jdeme na to..
CO BUDEME POTŘEBOVAT?..
- 3 vejce
- 40g gervais nebo lučiny
- lžička hořčice
- 2 lžičky bílého jogurtu
- jarní cibulka (nebo třeba pažitka)
- sůl
POSTUP:
Klasicky uvaříme vajíčka na tvrdo, dáme je do mixeru, tam přidáme ostatní suroviny kromě jarní cibulky nebo pažitky a mixujeme do hladka (je to hned), Dáme do misky a přimícháme cibulku. Je to hrozná rychlovka a je to výborné!
DOBROU CHUŤ!
TIP:
Opět ostatní už je na vás, můžete přimíchat tuňáka, sardinky, pepř, zeleninu.. Namazat pomazánku na křupavý chléb, housku, nebo ji prostě jíst jako salát samotnou, to už je na vás..
0 komentářů